از حجم تجارت نزدیک به ۲۲ میلیارد دلاری سنگهای ساختمانی در جهان سهم کشورمان حدود ۲۰۰ میلیون دلار است. این در حالی ست که ایران جزء پنج کشور اول دنیا در تولید سنگهای ساختمانی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما سنگهای تزیینی ساختمانی که ایران جزء پنج کشور اول دنیا در تولید سنگهای ساختمانی بود امروز با کاهش محسوس مواجه شده است. میرزایی نائب رئیس انجمن سنگ ایران در این زمینه گفت: گردش مالی سنگهای ساختمانی در دنیا چه سنگهای بلوک یا فرآوری شده رقمی حدود ۲۲ میلیارد دلار است و سهم ایران از این بازار صادراتی کمتر از یک درصد است.
گفتنی است این آمار آخرین آمار رسمی از صادرات سنگهای تزئینی است. این در حالی است که ایران بیش از ۲ هزار واحد سنگ معدنی دارد اما آمار و ارقام قابل توجهی در برداشت و صادرات ندارد.
شوذب جباری عضو هیئت مدیره انجمن سنگ ایران نیز در این رابطه گفت: بیش از ۲ هزار واحد معدنی سنگ ساختمانی و حدود ۳ هزار و ۸۰۰ واحد فرآوری در کشور وجود دارد.
وی افزود: ۶۳ درصد واحدهای فرآوری تولید سالیانه آنها حدود ۵۰ هزار متر مربع، ۱۹ درصد واحد از ۵۰ تا ۷۰ هزار متر مربع و ۱۲ درصد نیز بالای ۷۰ هزار متر مربع تولید اسلب در سال دارند.
به راستی علت از دست دادن جایگاه چهارمی دنیا در حوزههای سنگهای تزئینی چیست؟
محسن میرزایی نایب رئیس انجمن سنگ ایران عنوان کرد: بخش معادن سنگ ساختمانی مانند معادن فلزی توان خرید دستگاههای جدید با هزینههای بالا را ندارند و بزرگترین معضل این صنعت میتواند بحث تحریم باشد که گردش مالی که باید از طریق سیستم بانکی و ال سی انجام شود، تاکنون انجام نشده است.
در این میان برخی مشکلات اداری و سختگیریها که میتواند با تدبیر حل شود نیز، وجود دارد.
شوذب جباری عضو هیئت مدیره انجمن سنگ ایران در ادامه گفت: موانع صادراتی قوانین و مقررات به ویژه ماده 21 قانون حفاظت از خاک به عنوان چالش پیشروی فعالان این صنعت است که صادرکنندگان در این زمینه گلایه دارند که گمرک از ما میخواهد که بخشی از یک سنگ ۲۰ تنی شکسته شود و برای آزمایش ارسال شود تا مشخص گردد که این خاک است یا خیر، این در حالی است که ۱۰۰ کانتینر در بندر معطل است.
برای بررسی این موضوع و حل مشکلات اداری و ارائه راهکارها تلاش کردیم با مسئولین وزارت صمت گفتوگو کنیم که حاضر به مصاحبه نشدند.