بهرام شکوری رئیس انجمن سنگ ایران، در مراسم افتتاحیه هفدهمین نمایشگاه تخصصی سنگ، معادن، ماشین‌آلات و صنایع وابسته در اصفهان، اظهار کرد: بسیار خرسندیم که امروز در این نمایشگاه هیات‌هایی از کشورهای عضو اکو، آذربایجان افغانستان، پاکستان و سایر کشورها حضور دارند و این را به فال نیک می‌گیریم.

وی در ادامه یادی از مرحوم ابوالقاسم شفیعی رئیس سابق انجمن سنگ ایران و سایر پیشکسوتان این صنعت کرد و گفت: تمام مسئولان برای برپایی این نمایشگاه تلاش کردند و این نشان از وجود عزم و اراده‌ای برای پا گرفتن صنعت سنگ کشور است.

رئیس انجمن سنگ ایران در ادامه عنوان کرد: ‌برای نخستین بار در کمیسیون معدن و صنایع معدنی ایران عنوان کردیم، معدن می‌تواند جایگزین صنعت نفت شود. در یک مقطعی توجه کمتری به بخش معدن می‌شد چرا که سهم معدن در تولید ناخالص داخلی کشور زیر یک درصد عنوان می‌شد و سهم زنجیره معدن در تولید ناخالص داخلی نادیده گرفته می‌شد.

وی افزود: همچنین در یک مقطعی فولادی که در کشور تولید می‌شد کفاف کشور را نمی‌داد و واردکننده فولاد بودیم، اما امروز صادرکننده این محصول هستیم. برخی تولید ۵۵ میلیون تن فولاد در افق ۱۴۰۴ را امری ناممکن می‌دانستند اما خوشبختانه تاکنون ۳۰ میلیون تن از این میزان محقق شده است و قطعا هدف ۵۵ میلیون تن محقق خواهد شد.

دکتر شکوری با بیان این‌که صنعت سنگ کشور قابلیت‌های زیادی در جهت ایجاد اشتغال و ارزآوری در کشور دارد، گفت: تمام این موارد قیدها و شرط‌هایی دارد که همت و تلاش سیاستگذاران و فعالان بخش را می‌طلبد. خوشبختانه موفقیت‌های خوبی در این صنعت حاصل شده است و این نمایشگاه یکی از جلوه‌ها و توانمندی‌های این مجموعه است. اخیرا نیز نمایشگاه سنگ محلات برگزار شد که اقدامات ارزشمندی در این زمینه صورت گرفته که نشان از توانایی و رشد صنعت سنگ کشور است.

رئیس انجمن سنگ ایران عنوان کرد: در سال ۱۳۹۳ تحقیقی در خصوص سنگ با داده‌های واقعی و صادرکنندگان انجام دادم که نشان می‌داد با وجود صادرکنندگان خوب، میزان سنگ کمی صادر می‌شود. طی این تحقیق مدلی را طراحی کردیم که مشخص شد دو المان برای توسعه صادرات سنگ در کشور بسیار تاثیرگذار است که نخست قابلیت‌های بازاریابی است؛ باید برای معدن از شناسایی، اکتشاف، استخراج و فراوری بتوانیم بازاریابی کنیم.

به گفته‌ی وی در زمینه اکتشاف هنوز کاری در کشور نشده و حفاری‌های اکتشافی برای افزایش انجام نشده است. بعد از معادن مرمریت، معادن تراورتن جز ذخایر ارزشمند این کشور هستند. متاسفانه حفاری اکتشافی برای افزایش ذخایر در این دشت‌ها انجام نشده است اما با این وجود میزان ذخایر معدنی در کشور ۳.۳ میلیارد تن است که در مقایسه با دنیا به میزان ۲۱ میلیارد تن، عدد کمی نیست، اما تولیدی که محقق می‌کنیم ۱۲ میلیون تن در سال جاری بوده است که در بدترین شرایط زیر ۱۰ میلیون و در بهترین شرایط ۱۶ میلیون تن است در حالیکه میانگین تولید دنیا بین ۳ تا ۵ درصد ذخایر معدنی و در سنگ‌های تزئینی ۲ درصد است، اما سهم تولید سنگ ایران ۲ درصد نیست، در حالیکه با این میزان ذخیره معدنی باید ۷۰ میلیون تن تولید داشته باشیم. در نتیجه این قالبیت در حوزه سنگ وجود دارد که باید تولیدمان را افزایش دهیم.

دکتر شکوری با بیان‌ اینکه اکتشافات می‌تواند میزان ذخایر معدنی را تغییر دهد، افزود: متاسفانه در استخراج معدنی نیروی آموزش دیده نداریم. ما مشکل نیرو داریم تا بتواند برش سنگ را از دل کوه به درستی انجام دهد. میزان سنگ دهی ما در استخراج ۱۰ درصد است، در حالیکه در دنیا بالای ۵۰ درصد است اگر این شاخص‌ها اصلاح شود طبیعتا انقلابی در صنعت سنگ کشور اتفاق می‌افتد. البته در بین فعالان این صنعت موفقیت‌هایی در این زمینه حاصل شده که می‌توانند بیشترین سنگ‌دهی را از معدن داشته باشند اما باید به سمت و سویی برویم که در این صنعت استاندارد را افزایش و میزان ضایعات سنگ را کاهش و به صفر برسانیم.

رئیس انجمن سنگ ایران ادامه داد: در بخش فرآوری نیز اقدامات اساس صورت گرفته است اما نیازمند توسعه هستیم. ۴.۵ درصد کارخانه‌های سنگ ما بالای ۱۰۰ هزار تن تولید دارند که می‌توانند سنگ‌های استاندارد را تولید کنند. متاسفانه هنوز هم در صیقل دادن و کالیبره کردن جایگاه خوبی نداریم و نهایتا مهم‌ترین مساله بحث بازاریابی و دانش صادراتی است.

وی با انتقاد بر نداشتن دانش صادرات سنگ، تاکید کرد: مهم‌ترین بحث برای توسعه صادرات بازاریابی است این اتفاقات باید در زنجیره سنگ اتفاق بیفتد. باید از اتاق بازرگانی اصفهان و به ویژه کمیسیون معدن این اتاق به جهت برگزاری دوره‌های بازاریابی تقدیر و تشکر کنم. این دوره منجر به توانمندی این فعالان برای افزایش ساماندهی صادرات کشور شده است.

دکتر شکوری افزود: با تکرار و تقویت دوره‌های این چنینی در ورود به بازارهای جدید موفق خواهیم بود و حضورمان را در بازارهای قدیمی توسعه دهیم و صنعت سنگ را در جایگاه بارزشش قرار دهیم.

رئیس انجمن سنگ ایران تاکید کرد: در انجمن سنگ ایران به دنبال ایجاد هم‌افزایی هستیم و از تجربیات خبرگان و تخصصان پیشکسوت این صنعت در راهبری درست صنعت سنگ کشور استفاده خواهیم کرد.