ذخایر غنی سنگ تزئینی کشور تجربه‌ای انباشت شده در بهره‌برداری و همچنین سرمایه‌گذاری انجام شده در طول سالیان عمر این صنعت در کشور این حوزه را به یکی از پتانسیل‌های بزرگ کشور جهت تولید، اشتغال‌آفرینی و ایجاد ارزش تبدیل کرده است.

براساس برآوردها از مجموع ۲۱ میلیارد تن ذخیره تخمین زده شده سنگ تزئینی در جهان ۴.۵ میلیارد تن معادل بیش از ۲۰ درصد آن در ایران وجود دارد.

از سوی دیگر سابقه بهره‌برداری معدن سنگ تزئینی در ایران، تاریخی همپای تمدن کشور دارد و آثار به جا مانده از دوران باستان نشان‌دهنده دانش نیاکان ما در استخراج و فرآوری سنگ است.

تجربه انباشت شده از آن روزگار تا دوران حاضر و سرمایه‌گذاری عظیم فعالان اقتصادی در بیش از ۲۰۰۰ معدن سنگ تزئینی و بیش از ۴۰۰۰ واحد فرآوری با ظرفیت تولید ۱۸۰ میلیون متر مربع در سال ظرفیت بی‌بدیلی را برای کشور در این بخش حاصل کرده است. با این حال عدم توجه به روش‌های نوین و نوآوری حوزه سنگ در استخراج، فرآوری و همچنین بازارسازی سنگ این حوزه را با تهدید جدی روبرو کرده است.

نکته حائز اهمیت کوچک و متوسط بودن اکثریت معادن سنگ تزئینی کشور است این مهم با آن که تولید طیف متنوع از محصولات را برای کشور ممکن ساخته ولی آسیب‌پذیری این حوزه را نسبت به تصمیمات غیر کارشناسی به شدت بالا برده است. هزینه‌های سنگین بازارسازی برای سنگ هر معدن و حفظ امکان عرضه در طول زمان و ایجاد اطمینان خریداران به ویژه در حوزه صادرات به امکان تامین بلندمدت سنگ تزئینی خاص پروژه‌های خود حمایت کامل سیاست‌گذاری از این صنعت را دو چندان کرده است. هرگونه مقررات ناگهانی که امکان عرضه تولیدات یک معدن را به بازار محدود سازد موجب اجتناب خریداران و طراحان از استفاده از آن نوع سنگ در پروژه‌های خود خواهد شد.

همچنین اصولا معادن کوچک و متوسط نسبت به تغییرات قیمت و هزینه بسیار حساس هستند و وجود کالاهای جایگزین در مصرف سنگ امکان قیمت‌گذاری با فراغ بال را از تولیدکننده سلب می‌کند. تمام این موارد باعث شده از ظرفیت ۳۰ میلیون تنی کشور در حوزه سنگ‌های تزئینی، نیمی از سرمایه‌گذاری و ظرفیت ایجاد شده بلا استفاده بماند.

این در حالی است که طبق نرم جهانی به طور متوسط ۳ تا ۵ درصد از ذخایر معدنی استخراج و در چرخه تولید قرار می‌گیرد و این در سنگ‌های تزئینی در دنیا حدود ۲ درصد است در صورتی که در ایران زیر ۰.۵ درصد است.

بر این اساس همکاری و هماهنگی سیاست‌گذار و فعالان اقتصادی لازمه حصول به چشم‌انداز توسعه‌ای این بخش و ایجاد امکان ارزآوری مناسب و در خور این صنعت است و امکان ارزآوری در صنعت سنگ در گرو افزایش بهره‌وری، اصلاح شاخص‌ها در بخش‌های مختلف زنجیره سنگ‌های تزئینی از اکتشاف، استخراج و فرآوری محصول و مهم‌تر از همه بازاریابی سنگ و در نهایت تحقق این امر در گرو همراهی فعالین این بخش و دولت با احیای شورای سیاست‌گذاری سنگ ایران و ایجاد بستری مناسب جهت توسعه زیرساخت‌ها به موازات افزایش تولید سنگ، توسعه حمل و نقل جاده‌ای و ریلی، توسعه بنادر و کشتیرانی، حمایت و ایجاد تسهیل در تامین تجهیزات و ماشین‌آلات روز دنیا، آموزش و تربیت نیروی انسانی ماهر و متخصص، کاهش درصد حقوق دولتی، اعطای تسهیلات ارزان قیمت و حمایت کافی از تشکیل کنسرسیوم‌های صادراتی، بهبود مناسبات سیاسی، اقتصادی، مالی و بانکی با دنیا و برداشتن تحریم‌ها و سیاست‌گذاری‌های اساسی با نظر فعالین این بخش در قالب انجمن تخصصی سنگ ایران خواهد بود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست